02 d’abril 2006

Desena Trobada de Mataró / Décima Trobada de Mataró


Quan, aquest dissabte 11 de març del 2006, vaig arribar a la porta de “Can Palauet”, vaig trobar enganxada a una de les columnes que la suporten una pancarta d’un tamany respectable. Això em va sorprendre positivament, ja que a la resta de trobades, mai havia vist a l’exterior cap senyal que indiqués que a dins es fes res. Però això no és tot, ja que també hi havia una notícia al respecte dins del “Periódico de Catalunya”.

Tot això eren bons passos en el camí de la publicitat, i junt amb el boca a boca que sempre és útil, van fer que aquesta trobada sigui la que ha registrat més públic de les cinc que hi estat. Així, la sala d’actes va estar sempre plena, tant dissabte com diumenge, i les seixanta carpetes de benvinguda que havien preparat es van esgotar el mateix matí del dissabte i hagueren de preparar més dos cops.

Concentrant-se en aquesta carpeta, que anava acompanyada de la identificació d’assistent , s’ha de dir que tenia el següent contingut:

 1. Un fulletó de Mataró amb un mapa de la ciutat.
 2. Un altre fulletó turístic amb el títol “Quatre recorreguts per Mataró”.
 3. El programa de les Trobades.
 4. Un llibre amb els relats guanyadors dels VIII Premis de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo.
 5. Un ampli dossier informatiu sobre Àngel Torres Quesada, convidat d’honor d’aquest any. Estava format per una biografia de l’autor concentrada en la publicació de la seva obra, una entrevista que se li va fer fa alguns anys, i una completa bibliografia.
 6. Papers en blanc per fer apunts, que moltes persones aprofitaren, i pel que els va ser útil el bolígraf també inclòs.

Can Palauet té a la planta baixa, el vestíbul, una antiga premsa d’oli, i un seguit de sales que s’utilitzen per fer exposicions. La idea era posar-hi una sobre robots, el tema d’aquesta trobada. Però per un malentès amb el propietari de l’edifici, hi havia una que no tenia cap relació amb nosaltres. És una llàstima, per que la de l’any passat, sobre Juli Verne, estava molt bé i tot indicava que la d’aquesta edició estaria al mateix nivell. Que hi farem.

Bé, la qüestió és que tot estava concentrat al primer pis, on hi ha un replà ideal per converses en els breus moments de descans, i la sala on es feren les vuit conferències d’aquest any, totes amb un nivell molt elevat, i la resta d’actes, específicament el lliurament dels IX Premis Pedrolo, i l’assemblea de la Societat Catalana de Ciència-Ficció. També es va obrir una altra sala, però al final els robots que hi havien de lluitar el diumenge al matí no pogueren venir.

La primera xerrada de dissabte va recaure en Miquel Barceló amb “Robots, cyborgs, clons, androides i demés bestiar a la literatura de ciència ficció”. Molt interessant, amena i instructiva, com és costum en ell, va ser seguida per “Una ullada a la ciència-ficció juvenil” de la mestra d’institut i escriptora Montserrat Galícia. Va fer sobretot esment en com és de difícil publicar ciència-ficció en català i éssent dona. Això es resumia en l’expressió “soc tres cops invisible”.

La següent conferència, que era la darrera del matí, la va exposar un altre veterà de les Trobades, Lluís Fonseca, i el seu títol fou “Des del Professor Tornasol fins Harry Potter: entre la ciència i la màgia”. Recolzant-se en una presentació de powerpoint, eina normal en ell, va exposar la relació entre la ciència i la màgia durant els segles, acompanyant les diferències per cites literàries molt ben escollides.

Un cop en Fonseca va acabar, un munt d’assistents a la Trobada ens dirigírem al restaurant “L'Atzucac”, situat just davant del Palauet, ja que era allà on hi havia el dinar oficial d’aquest any. El local és estret i llarg, el que va resultar que ens col·loquéssim en dues taules allargades, situades l’una al davant de l’altre. El menú, tot i que bastant sofisticat, va omplir a tots els comensals, que entre mos i mos, tenien diverses converses.

Un costum establert de les Trobades, pràcticament una tradició, és que la primera xerrada després del dinar tingui lloc al voltant del cafè, possibilitant així que els assistents vagin paint el que s’han ficat entre pit i espatlla. Però això suposava certa pèrdua de temps, principalment per que s’havia d’esperar l’obertura de la llibreria Robafaves, que altres anys havia cedit el seu tranquil patí interior per aquest acte.

Així que amb l’objectiu de tenir temps per una altra conferència, aquest any tornàrem directament al Palauet i assistírem a una interessant taula rodona sobre l’obra del convidat d’honor d’aquest any, l’escriptor gadità Àngel Torres Quesada, dirigida per Eduardo Gallego, José Luis González i Joan Antoni Fernández. Com l’ATQ també hi era, l’acte va derivar a una mena de conversa entre els moderadors i el convidat.

Tot i que hi havia tema per estar hores xerrant, el temps de que es disposava era limitat, i a dos quarts de sis, va ser el torn de Manuel Moreno, professor de física a la UPC, i un altre dels veterans de les trobades. Amb el títol de “Fenòmens paranormals i esperits malignes al cinema”, va exposar la situació de la ciència sobre aquestes coses, tot això il·lustrat per molts exemples, i amb aquella habilitat per ficar-se el públic a la butxaca tant típica d’ell.

La darrera xerrada del dissabte era del convidat d’honor, Àngel Torres Quesada, amb el títol “Cuando a eso de la ciencia ficción no sabían cómo llamarla (Breve historia de las novelas de veinte reales)”. Va consistir sobretot en una biografia literària del autor a partir del moment en que va publicar la seva primera novel·la, i aquest va fer un us intensiu de la seva coneguda gràcia gaditana.

Un cop ATQ va finalitzar amb el seu discurs, i després dels preceptius aplaudiments, va acabar la part oficial del dissabte, encara que naturalment alguns dels assistents la van perllongar alguns minuts a l’exterior en converses totalment informals. Però tot té un fi en aquest moment i al final tothom se’n va anar a casa seva, a descansar i recuperar les forces per la segona jornada, que començava algunes hores més tard.

**********

El primer que es feia el diumenge era l’Assemblea de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia (SCCFF), a les deu del matí, un acte que apareixia per primer cop en aquestes convencions. Sota la presidència de Rosa Fabregat, va ser molt plàcida i va gaudir de l’infreqüent honor de que totes les propostes fossin aprovades ràpidament per unanimitat o per una àmplia majoria.

Com a les onze ja estava tot enllestit, la conferència “L’estat actual de la recerca robòtica” de Carme Torras va poder començar a l’hora. Va ser potser la més instructiva i interessant de totes les xerrades d’aquesta edició, tal vegada perquè els termes robot i ciència-ficció estan indissolublement units, i es va poder esbrinar que n’hi ha de molt més avançats dels que pot semblar a partir del que arriba normalment als mitjans de comunicació generalistes.

Un dels molts punts comentats van ser les actuals lluites entre robots que s’organitzen a moltes facultats. La sorpresa d’aquesta trobada era assistir a un d’aquests combats en una gran taula imperial d’una habitació per reunions annexa a la sala d’actes. Però al final no va poder ser possible i possiblement molts dels assistents es van quedar amb les ganes de veure aquest tipus d’experiments amb els seus ulls.

El temps anava passant i així es va arribar a un quart d’una de la tarda, quan estava previst que hi hagués la darrera xerrada d’aquest any, “Sociologia mediambiental a la ciència-ficció” del professor de la UAB Louis Lemkow. Aquest es va dedicar a posar diversos exemples de les denúncies que es fan al gènere dels greus problemes de la nostra societat, fent una especial menció en l’ús de l’energia nuclear, un tema que actualment torna a estar d’actualitat.

Com tots els anys, el penúltim acte de la Trobada fou l’entrega dels IX Premis Manuel De Pedrolo, que va lliurar la mateixa filla del conegut escriptor, Adelais de Pedrolo. El de millor novel·la se’l van endur Teresa Udina i Vladimir Hernández per “Horitzó de successos”, i el de millor relat va correspondre a Jordi Munné amb “Retorn parcial”. Els dos seran publicats en un sol volum per Edicions Pagès.

Finalment, Jaume Gragera, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró va clausurar les X Trobades de Ciència-Ficció i ens va emplaçar a tots pel següent any. Llavors, i degut a que ja era bastant tard, tothom va abandonar ràpidament l’edifici, i mentre uns quants es dirigien al restaurant l’Atzucac pel dinar de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, d’altres anaren a les seves llars, repartides pels quatre cantons d’aquest bell país.

Si voleu veure un complet reportatge fotogràfic de les Trobades, utilitzeu aquest enllaç.

******************************

Cuando, el sábado 11 de Marzo del 2006, llegué a la puerta de "Can Palauet", encontré enganchada a una de las columnas que la soportan, una pancarta de un tamaño respetable. Esto me sorprendió positivamente, ya que en el resto de trobades, nunca había visto en el exterior ninguna señal que indicara que dentro se hiciera nada. Pero esto no es todo, ya que también había una noticia al respecto en “El Periódico de Catalunya”.

Todo esto eran buenos pasos en el camino de la publicidad, y junto con el boca a boca que siempre es útil, hicieron que esta trobada sea la que ha registrado más público de las cinco en las que he estado. Así, la sala de actos estuvo siempre llena, tanto el sábado como el domingo, y las sesenta carpetas de bienvenida que se habían preparado se agotaron la misma mañana del sábado y fue necesario preparar otros juegos adicionales dos veces más.

Concentrándonos en esta carpeta, que iba acompañada de la identificación de asistente, hay que decir que tenía el siguiente contenido:

 1. Un folleto de Mataró, con un mapa de la ciudad.
 2. Otro folleto turístico con el título “Cuatro recorridos por Mataró”.
 3. El programa de las Trobades.
 4. Un libro con los relatos ganadores de los VIII Premios de Narrativa de Ciencia-Ficción Manuel de Pedrolo.
 5. Un amplio dossier informativo sobre Ángel Torres Quesada, invitado de honor de este año. Estaba formado por una biografía del autor concentrada en el período de publicación de su obra, una entrevista que se le hizo hace algunos años, y una muy completa bibliografía.
 6. Papeles en blanco para hacer apuntes, que muchas personas aprovecharon, y para lo que les fue útil el bolígrafo también incluido.

Can Palauet tiene en la planta baja el vestíbulo, una antigua prensa de aceite y varias salas que se utilizan para exposiciones. La idea era poner una sobre robots, el tema de esta trobada. Pero por un malentendido con el propietario del edificio, había una que no tenía ninguna relación con nosotros. Es una lástima, por que la del año pasado, sobre Julio Verne, estaba muy bien y todo indicaba que la de esta edición estaría al mismo nivel. En fin, que le vamos a hacer.

La cuestión es que todo estaba concentrado en el primer piso, dónde hay un rellano ideal para conversaciones en los descansos, y la sala dónde se hicieron las ocho conferencias de este año, todas de un nivel muy elevado, y la entrega de los IX Premios Pedrolo, y la asamblea de la Sociedad Catalana de Ciencia-Ficción. También se preparó otra habitación, pero al final los robots que debían luchar allí el domingo por la mañana no pudieron venir.

La primera charla de sábado recayó en Miquel Barceló con “Robots, ciborgs, clones, androides y otros ganados de este tipo en la literatura de ciencia ficción”. Muy interesante, amena e instructiva, como es costumbre en él. Fue seguida por “Una ojeada a la ciencia-ficción juvenil” de la maestra y escritora Montserrat Galicia. Hizo sobre todo mención de lo difícil que es publicar ciencia-ficción en catalán y siendo mujer. Esto se resumía en la expresión “Soy tres veces invisible”.

La siguiente conferencia, que era la última de la mañana, la expuso otro veterano de las Trobades, Lluís Fonseca, y su título fue “Desde el Profesor Tornasol hasta Harry Potter: Entre la ciencia y la magia”. Apoyándose en una presentación de powerpoint, herramienta normal en él, expuso la relación entre la ciencia y la magia durante los siglos, acompañando las diferencias con citas literarias muy bien escogidas.

Una vez Fonseca acabó, la mayoría de los asistentes a la Trobada nos dirigimos al restaurante “L’Atzucac”, sito justo delante del Palauet, ya que era allá dónde tenía lugar la comida oficial de este año. El local es estrecho y largo, lo que se tradujo en que nos colocasen en dos mesas alargadas, puestas la una enfrente de la otra. El menú, aunque bastante sofisticado, llenó a todos los comensales, que entre bocado y bocado, se enzarzaban en variadas conversaciones.

Una costumbre establecida en las Trobades, prácticamente una tradición, es que la primera charla tras la comida tenga lugar alrededor de un café, posibilitando así que los asistentes vayan dirigiendo lo que se han metido entre pecho y espalda. Pero esto suponía cierta pérdida de tiempo, principalmente por que se tenía que esperar a la apertura de la librería Robafaves, que otros años había cedido su tranquilo patio interior para este acto.

Así que con el objetivo de ganar tiempo para otra conferencia, este año volvimos directamente al Palauet y asistimos a una interesante mesa redonda sobre la obra del invitado de honor, el escritor gaditano Ángel Torres Quesada, dirigida por Eduardo Gallego, José Luís González y Joan Antoni Fernández. Como ATQ también estaba allí, el acto derivó en una especie de conversación entre los moderadores y el invitado.

Aunque había tema para estar horas charlando, el tiempo de que se disponía era limitado, y a las cinco y media fue el turno de Manuel Moreno, profesor de Física en la UPC, y otro de los veteranos de las Trobades. Con el título de “Fenómenos paranormales y espíritus malignos en el cine”, expuso la situación de la ciencia sobre estas cosas, todo esto ilustrado por muchos ejemplos y con aquella habilidad para meterse el público en el bolsillo tan típica de él.

La última charla de la tarde del sábado correspondía al invitado de honor, Ángel Torres Quesada, y su título fue “Cuando a eso de la ciencia ficción no sabían cómo llamarla (Breve historia de las novelas de veinte reales)”. Consistió sobre todo en una biografía literaria del autor a partir del momento en que publicó su primera novela, durante la cual Angel hizo un uso intensivo de su conocida gracia gaditana.

En cuanto ATQ finalizó su discurso, y tras los preceptivos aplausos, acabó la parte oficial del sábado, aunque naturalmente algunos de los asistentes la prolongaron varios minutos en el exterior en conversaciones totalmente informales. Pero todo acaba en este mundo, y al final todos se fueron a su casa a descansar y recuperar fuerzas para la segunda jornada, que empezaba algunas horas más tarde.

**********

Lo primero que se hacía el domingo era la asamblea de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasía (SCCFF), a las diez de la mañana, un acto que aparecía por primera vez en estas convenciones. Bajo la presidencia de Rosa Fabregat, fue muy plácida y disfrutó del infrecuente honor de que todas las propuestas fueran aprobadas rápidamente por unanimidad o por una amplia mayoría.

Como a las once ya había acabado todo, la conferencia “El estado actual de la investigación robótica” de Carme Torras, pudo empezar a la hora. Fue quizás la más instructiva e interesante de todas las charlas de esta edición, tal vez porque los términos robot y ciencia-ficción están indisolublemente unidos y se pudo averiguar que existen algunos mucho más adelantados de lo que puede parecer a partir de lo que nos llega a través de los medios de comunicación generalistas.

Uno de los muchos puntos comentados fueron las actuales luchas entre robots que se organizan en muchas Facultades. La sorpresa de esta trobada era asistir a uno de estos combates en una gran mesa imperial situada en una habitación para reuniones anexa a la sala de actos. Pero al final no fue posible y posiblemente muchos de los asistentes se quedaron con las ganas de ver este tipo de experimento con sus propios ojos.

El tiempo iba pasando y así se llegó a las doce y cuarto del mediodía, cuando estaba previsto que tuviera lugar la última charla de este año, “Sociología medioambiental en la ciencia-ficción” por el profesor de la UAB Louis Lemkow. Se dedicó a poner varios ejemplos de las denuncias que se hacen en el género de los graves problemas de nuestra sociedad, con una especial mención en el uso de la energía nuclear, un tema que actualmente vuelve a estar de actualidad.

Como todos los años, el penúltimo acto del Encuentro fue la entrega de los IX Premios Manuel De Pedrolo, que efectuó la misma hija del conocido escritor, Adelais de Pedrolo. El de mejor novela se lo llevaron Teresa Udina y Vladimir Hernández por “Horizonte de sucesos”, y el de mejor relato correspondió a Jordi Munné con “Regreso parcial”. Los dos serán publicados en un solo volumen por Ediciones Pagés.

Finalmente, Jaume Gragera, Concejal de Cultura del Ayuntamiento de Mataró clausuró las X Trobades de Ciència-Ficció y nos emplazó a todos el siguiente año. Entonces, y debido a que ya era bastante tarde, todo el mundo abandonó rápidamente el edificio, y mientras unos cuántos se dirigían al restaurante L’Atzucac para la comida de la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasía, otras fueron a sus hogares, repartidos por los cuatro esquinas de este bello país.

Si quereis ver un completo reportaje fotográfico de las Trobades, utilizad este enlace.